Ev Usulü Tandır

DSC_0339

Sık sık bahsederim, dağıldığıma inandığım zamanlar kendimi silkeleyebilmek adına uç şeyler yaparım diye. Bu yüzden sayısız fevri olaylarım vardır. Öyle ki bir anda istediğim şeyin olmadığına inanıp,üniversiteyi ikinci sınıfta terkedip, sonrasında da hırsa girip iki üniversiteyi bitirdiğim olmuştur. Kıyafetlerimin yüzde doksanını tesadüf eseri bir mağazanın önünden geçerken almışımdır. Eski evimizi satmaya ansızın karar verip, eşim tam anlamıyla ikna olmadan eve gelen ilk müşteriye tamam size sattık demişimdir. 6 yıl tırnaklarımla bebek gibi büyüttüğüm, ilk girişimcilik deneyimim olan işimi az da kazansa, benim emeğim dediğim ticaret hayatıma bir anda son noktayı koymuşumdur.

Dönüp bakıyorum da bir çoğunu hatta hemen hepsini farklı duyguları kapamak adına yapmışım. Eğer çok hüzünlüysem, çözemediğim bir şeyler varsa ben ansızın karar alıp hiç beklenmedik şeyler yapar, önce kendimi sonra herkesi şaşırtırım. Elhamdülillah şimdiye kadar hiç  pişmanlık yaşamadım..

Örneğin zaman zaman hastalık veya farklı sebeplerden dolayı evim benim evim olmaktan çıkmışsa :) temizliğe başlamadan muhakkak bir yerleri tersine çeviririm. Bu hem alışkanlıklarımın değişmesine hem de bu sayede zihnimin dağılmasına yarar.

Geçtiğimiz haftalar sizlerden yine uzak kaldığım zaman (hatta sitem mailleri gönderdiğinizde), doktorumun bana astım olmamam için öneriler verdiği zamandı. İşte o zamanlar evim yine benim evim olmaktan çıkmıştı. Artık toplama vakti geldi de çattı:) Malum toplama işinden önce değiştirmem gereken bir yer olması mühimdi. Hatta benim anlayışıma göre zaruri.. Fevri değişiklikler yapmazsam bu temizlik işi bana hep rutinmiş gibi gelir. Hızlıca bir karar alıp bu sefer eşimin dolabını gözümde tık tık hayal ettim. Dilimin ucuyla ona bunu hazırlamak istediğimde ” benim dolabıma dokunma, zaten kaç tane parça var dedi”.. ve sıkı sıkı tembihledi..

Şimdi ben onun bu tembihinden önce aldığım ve bir haftadır arabanın bagajında gizli gizli taşıdığım yeni mobilyaları yukarı nasıl çıkaracağımı mı düşüneyim, yoksa hafta sonu misafir geleceği için temizliği nasıl yetiştireceğimi mi.. Yoksa eşimi o mobilyacıkları  temizlikten önce monte etmesine nasıl ikna edeceğimi mi…?

Benim güzel bir temizlik yapmam için, işin arasında gidip gelip yeni yapılan yere heyecanla bakmam gerek:)))

cats

Dünkü yazıda bahsettiğim kardeşime (eşimin kardeşine) hazırladığım masa. Menümüzde: Fırında Karnabahar, Fırında Tandır, Rus Salatası ve onun en sevdiği iki tatlıdan biri Çikolatalı Kek vardı.

Ev Usulü Fırında Tandır

Aslında tandır denince akla önce Kuzu Tandır gelir. Lakin biz mevzu bahis et olunca elimizdeki tüm imkanları genişleterek yapıyoruz.. Özellikle kurban bayramı sonrasında dondurucunuzda et varsa çeşidi önemli değildir. Hayvanın ya but kısmı ya da kaburgasına yakın yerlerinin eti ise sonuç daha güzel olacaktır. Bizim kurbanlarımız eve girmediği için canım arkadaşım Canan o taddan beni mahrum bırakmadı. Etimiz kaburga yerlerinden olunca da bu en lezzetli kısmı tandır ile değerlendirdim. Yapımı çok basit ama bir o kadarda lezzetli.

Fırın poşetini hiç kullanmamışsanız bence bir an önce edinmenizi öneririm. 6 yıldır bir çok şeyi tadını içinde hapsederek pişirmeyi keşfettim.. Fırın poşetini nasıl kullanırız konusunda kaygılarınız varsa lütfen sorunuz..

* Kuzu Tandırın sunumunu da ayrıca yapılış kısmına yazıyorum. Ben bu sunumu sırf misafirler geleceğine yakın ısıtma kolaylığı olduğundan çok seviyorum. Bu tarz teflon kalıplarınız varsa pilavlarınızı fırında ısıtıp işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Pişmiş pilavı tencerede ısıtmak ilk taneliğini yitirtirken,bu tarz kalıplarda fırında ısıtmak aynı kalmasını sağlıyor.

Malzemeler:

  • Dilediğiniz kadar et (Kuzu but tercihtir)
  • Fırın poşetleri

cats1

Yapılışı:

  • Etlerinizi hiç bir işlemden geçirmeden -tuzlamadan- eğer yağsız et ise bir parça iç yağ ile fırın poşetlerine diziyoruz.
  • Fırın poşetlerinin içlerinden çıkan klipsler ile poşetlerin ağızlarını sıkıca kapatın ve poşetlere kürden yardımı ile 6-7 delik açın. Eğer bu işlemi unutursanız poşetlerinizi bir müddet sonra patlar ve gerekli işlevini görmez.
  • Bu şekilde 200 dereye ayarladığımız fırınımıza telerimizi atıyoruz ve yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. Ben etlerimi küçük parçalar haline böldüğüm ve bu yüzden kolay pişeceğine inandığım için fırınımı 20. dakikada 175 dereceye, 45. dakikada da 150 dereceye düşürdüm.
  • Tandırın yanında olmazsa olmaz Bulgur Pilavıdır ama ben Pirinç Pilavını tercih ettim.
  • Teflon kek kalıbını yapışma yapmayacağı için tercih edip önce pişen ve soğuyan etlerimi minik parçalar halinde kalıbın altına dizdim. Ardından pilavı aktardım. Sofraya servis etmeden alüminyum ile üzerini kaplayıp fırında ısınmış fırında 10 dk ısıttım.

9 Responses to Ev Usulü Tandır

  1. gül diyor ki:

    Ellerine sağlık Muazzezcim, Acil durumlar için can kurtarıcı bir menü olmuş, kolaylıkla yapılabilecek. Ani bir karar alda Vefa bozacısına gel sana ısmarlayım (leblebi tozuda ekletiriz)

  2. saliha diyor ki:

    s a muazzez hanım bu arada size nasıl hitap edeyim diye biraz bocaladım kardesim demek geldi içimden ama gene hanım yazdım belirtmek istedim cok samimi candan olusunuz bana sizi kardesim gibi hissettiriyor yazınız cok güzel benim hayatttasizin gibi anlık durumlarım vardır ama sizin kadar cesaretli degilim ayaklarınızı yere saglam basıyorsunuzki hiç pişman oldugunuz seyler yapmamıssınız benim üniversite de okuyan oglum ani bir kararla tekrar sınava girip bölümünü degistirmeyi düsünüyor inş pişman olmaz aslında bölümüde güzel ama gemi insaa mügendisligi okuyor plasmak istedim Allah yar ve yardımcınız olsun bu arada bir fevrilik yapıp güzel ünyemizi ziyaret edin

  3. Ezgi diyor ki:

    Merhaba, blogunuzu iki aydir takip ediyorum.
    Sofralariniza tek kelimeyle bayildim,lütfen daha sik yazin.
    Bu arada mutfak gereçlerinizi(servis tabagi,kaseler vs) nerden aliyosunuz bende aynilarindan istiyorum

  4. Yine bana ben de evlenip kendi evimde böyle sofralar kurmak istiyorum dedirttiğiniz bir sofra olmuş bu.. Ellerinize sağlık

  5. zeynep diyor ki:

    Merhabalar…
    Çok güzel ve çok samimi bir blok olmuş. Yaklaşık bir aydır bloğunuzu her gün ziyaret ediyorum diyebilirim. Tariflerinizin yanı sıra paylaştığınız anılarınız, düşünceleriniz, hayat görüşleriniz çok içten. Paylaşımlarınızı daha da sıklaştırmanızı rica ediyorum.
    Rabbim hiç bir zaman ağzınızın tadını bozmaz inşallah…

  6. kumsal540kumsal diyor ki:

    muazzezcim sanma ki unuttum seni ve blogunu halen nerdeyse her gün takipteyim cnm benim kızdan fırsat bulabildikçe en çok kardeşim dediğin kaynına takıldım maşallah diyorum benim başaramadığım ve asla da başaramayacağıma inandığım şeyi başarmışsın sofra şık sade ve bence olması gibi 10 tane tarif olan ve olması gerektiği gibi olmayan sofralardan tercih etmemişsin kurban konusunda da tebrik ediyorum bence de eğer ki imkanlar elveriyor ise bence imkanı elvermeyenler bu imkandan faydalanabilmeli
    ha bu arada i.e den yorum yazamıyorum istersen bi kontrol et crome dan yazıyprum şu an diğer yazılara yorum yazamayışımın nedeni de budur
    ellerine sağlık cnm benim

  7. Geri bildirim: Limonlu Kek «

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: