Tiramisu

Hatırımda kaldığı kadarıyla bu kış en az 6-7 defa tiramisu yaptım. Lakin yayınlamak hiç nasip olmadı. Annem misafirlerini yapınca yayınlamam gerektiğini düşündüm. Çok ama çok pratik bir tatlı. Ani misafirler için birebir. Ani misafir ?

ANİ MİSAFİR..

Yazarken fark ettim, ani misafir diye bir tabirimizin olduğunu. Misafir dediğin ani olmamalı demek ki. Saatler öncesinden haberimiz olmalı. Evlerimiz temizlenmeli, koltuk örtüleri kaldırılmalı. Hatta kapı arkasına çarşaflarla sarılı temiz halılar serilmeli. Camların bile tozu alınmalı. En şık tabaklar tozlu raflardan gün ışığına çıkmalı. Eve çeki düzen verme faslı taaki kendimize geçene kadar dur durak bilmemeli. Ardından bayramlık çocuklar gibi en güzel cicilerimizi giymeliyiz. Gül suyu sürmeli, mutfakta üzerimize sinen kokuları bertaraf etmeliyiz.

Misafir, evin bereketi, evin görünmez sahibi.. Aşımızın en kıymetli ortağı..

Misafir umduğunu değil bulduğunu yiyen.. Yinede hep menmun hep mesut olan..

Mutfakta padişah gelecek edasıyla, kıyı köşede en kıymetli nimetleri ortaya döken, ve kendi bile tüketmeyip en güzelini, en süslüsünü misafiine ayıran bir milletin hanımlarıyız biz. Osmanlının en güzel kültürlerini yaşatan hanımlarız biz.. Görmedim ki ne komşumda, ne eşimde ne dostumdane hısmım da.. Misafire aç mısın diye sormaz, ikramı vazife bilen milletiz biz..

Peygamber efendimiz “sizden birinizin kurduğu yemek sofrası misafirlerin önünde bulundugu müddetce melekler o kimseye salat ve selam ederler” buyurmuslardir.

Sevgililer sevgilisi bile böyle buyurmuşken, misafiri sevmezmiyiz hiç..

Malzemeler:

  • 1 paket hazır 2 katlı kakaolu padispanya keki (benim padispanya tariflerimi de uygulayabilirsiniz.
  • Kakao

Krama için:

  • 1 küçük kutu labne peyniri
  • 4 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı un (kaşıklar tepeleme olacaktır)

Keki ıslatmak için:

  • 1 yemek kaşığı (tepeleme) neskafe
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Yapılışı:

  • Krema malzemelerini LABNE PEYNİRİ hariç tenreceye alın ve sürekli karıştırarak pişirin.
  • Ardından kremayı tamamen soğutun. (Ben tencereyi soğuk suya oturtuyorum)(soğutmak önemli)
  • Krema soğuduktan sonra labne peynirini ilave edip kaşıkla karışmasını sağlayın. (Asla ve asla mikser kullanmayın aksi takdirde kremanın çok cıvık olacaktır. Labne peyniri mikserde sulanıp kremanın kıvamını bozuyor)
  • Keki ıslatmak için sütü, şekeri ve kahveyi karıştrın. Her iki kata eşit şekilde kaşıkla gezdirerek dökün.
  • Ardından kremanın yarısını kekin bir katına sürün. Diğer kek katınıda sütle ıslattıktan sonra yerleştirin.
  • Kalan kramayı da her yerine eşit şekilde sürün. Buzdolabından üzerine kapak geçirmeden en az 1 saat dinlendirin.
  • Ardından tiramisuyu ertesin gün tüketecekseniz üzerine bir kapak örtün. Servise yakın zamanda süzgeç ile kakao serpin. Unutmayın kakao serpip, kapat kapatır ve buzdolabına kaldırırsanız, oda ısınsında olan tatlınız buharlaşacak ve kapak üzerindeki su damlaları tatlının üzerine düşecektir. Kakaonun güzel, pürüzsüz görüntüsü bozulacak ve sizi üzecektir:) Kapaksız en az bir saat buzdolabından dinlendirmenizi öneririm..

6 Responses to Tiramisu

  1. birsence diyor ki:

    evet tam ani misafir içn ellerine sağlık canım:))

  2. kumsal540 diyor ki:

    yazılarını sıklaştırman çok hoş cnm tramisu benim de hem yapmaya hem de yemeye bayıldığım bir tarif ah bi de şu fazla kilolar olmasa her gün yapıp yiyebilirim ben de sürekli yapıyorum ama bazı püf noktalarını senden öğrenmiş oldum böylece ben kremaya 1 kaşık nişasta 3 kaşık un koyuyorum daha farklı bi görünüm ve tat oluyo böylece bi de oktay usta üzerine türk kahvesi de serpiyo o da farklı bi tat
    sevgiler

  3. ye-mek diyor ki:

    Özellikle çatal figürü çok yaratıcı olmuş.

    Ellerinize sağlık, çok güzel ve hafif bir tatlı tiramusu. Biz de çok severiz…

  4. Maltepe Çilingir diyor ki:

    Anneme bu tarifin adresini yolladım. Tarifi aldı fakat oranlarını tutturamadı heralde tiramisuya pek benzemiyordu sonuç inşallah bidahakine tutturabilir teşekkürler tarif için

  5. Özlem diyor ki:

    Normalde sitelerden tarif alıp yemek pasta tatlı vs. güvenip yapmam garanticiyim… Bir gün sonra gelecek misafirlerime kolay ne yapabilirim diye düşünürken internetten bakıyım dedim ve sizin sitenizle karşılaştım iyiki de karşılaşmışım 2 aylık bebeğim olduğu için pratik olarak tramisu yapmaya karar verdim ve sonuç herkes çok beğendi… Bu yüzden size teşekkürü borç biliyorum… Bundan sonra tariflerinizi iç rahatlığıyla ve büyük bir zevkle yapıcam… Ellerinize sağlık:)))

  6. Gizemhalil15 diyor ki:

    Ben dinlendirmeden dolaba koydum kötü bi durum olurmu ?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: