Hünkar Beğendi

Cuma gününüde içine alan hafta sonu tatilimizin resimlerini yayınlamayı planlıyordum. Lakin hafta başı yoğunluğu yüzünden resimlerimi düzenleyemedim. Araya benim baş tacım ana yemeğin tarifini veriyorum.Hünkar’ın beğendiğini inanın herkes beğeniyor.. Misafirleriniz gözünün kapalı ikram edebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 4 orta boy patlıcan
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kilo az yağlı kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
  • 2.5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Patlıcan & etin hazırlanışı:

  • İlk önce derin bir tencereye (varsa teflon) kuşbaşı doğranmış etimizi alalım.
  • Harlı ateşte etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim. Suyunu çekince teflon bir tavada/tencerede iyice kızarana kadar kavuralım. Altını kapatmadan 2 yemek kaşığı zeytinyağını (etlerin parlak olması için) ilave edelim.
  • Patlıcanları yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Tüm patlıcalara birer bıçak darbesi ile delelim. 220 derecelik ısınmış fırında közleyelim. (Ben genellikle mangal közünde yapıp dondurucuya atıyorum) 
  • Patlıcanları soyup küp küp doğrayalım. Çatalca ezelim.

Muhallebi kısmının hazılanışı:

  • Ayrı bir tencerede tereyağını eritip unu ilave edelim.
  • Sütü 2-3 parça halinde una ilave edip hızlı hareketlerde karıştıralım.
  • Topaklanma olursa blandırdan geçirelim.
  • 5-10 dk karıştırarak unun ve sütün kokusunun gitmesini sağlayın.
  • Patlıcanları, tuzunu ilave edip, dinlendirin.

Servis edeceğiniz zaman önce patlıcanlı kısımdan alıp üzerine bir parça et ilave edip servis edebilirsiniz.

Notlar:

  1. Bu yemeği tavuk eti ile de yapabilirsiniz. (Tavuk eti tatsız olacağından bir parça salçalı sosla tatlandırarak)
  2. Eğer acı seviyorsanız etlere pul biber veya kavrulmuş soğanla tatlandırabilirsiniz.
Reklamlar

10 Responses to Hünkar Beğendi

  1. sevda says:

    görüntüye bayıldım canım.nefis bir yemek olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.

  2. Reyyan says:

    eline sağlık olsun canım :)

  3. zeymuran says:

    harika olmuş valla,ellerınıze sağlık

  4. semihaguler says:

    Közlenmiş patlıcanlı her yemek güzel oluyor. Ellerine sağlık.

  5. Geri bildirim: Yeni Bir Sofra & Hamurdan Çıtır Kaseler.. «

  6. GÜLEN says:

    Muazzez hanım bu tarifi kaç zamandır yapmak istiyorum koyun eti yerine dana eti olurmu birde derin dondurucuda yazdan köz patlıcanlarım var onları kullansam nasıl olur yardımcı olursanız sevinirim.Muhabbetle..

    • tanerinesi says:

      Gülen Hanım Merhaba,
      Evet, inek veya dana eti ile olur. İmkanlar neyi gösteriyorsa ve damak zevkimize göre etin miktarını ve çeşidini değiştirebilirsiniz. Sadece aslına uygun olmaz, oda çok mühim değil. Lakin inek eti biraz geç pişer, lokum kıvamına gelene kadar pişirmenizi öneririm. Patlıcanlı kısmı muhallebi gibi ağızda yumuşacık oluyor, etiniz sert kalmasın. Bende patıcanlarımı dondurucudan kullanıyorum. Hatta yazın lezzetli patlıcanlarını en çok ta hünar beğendi için közlüyor ve kaldırıyorum:) Afiyet şifa olsun..

  7. Geri bildirim: Hazır yufka ile Çıtır Mantı & İlk İftar Sofram «

  8. şeyda says:

    Muazzez hanım, elinize sağlık afiyet olsun, bir sorum olacak; bu tarif kaç porsiyonluk? ona göre misafire yapalım :)

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: