Babam’ın Yemeği Güveç..

Babam telefonda anneme “yemek yapma hatun masamı hazırla” dediğinde bizi bir sevinç alırdı. Akşama güveç var..

Mutfağın önünde büyük bir sofamız vardı. Sofra bezinin üzerine ahşap yer sofrası gelir, babamın kendine has bıçağı ve kendi eliyle seçip aldığı malzemeler getirilirdi. Bu kız kardeşimle benim için babamla vakit geçirmek ve onu seyretmek için sevinç kaynağı iken, bu kadar çok teferruatla uğraştığı için anneme sinir bozucu bir olay olurdu. Anemin sinir kat sayısı bir de malzemeden artan “iki patlıcanı bir domatesi bir kaç parça biberi de ekle bey yarına da artsın” haykırışları duyulmadıkça daha da artardı.

Babam tam bir sanatçı gibi işlerdi yemeğini. Patlıcanların pijaması bile damatlık gibi olurdular.. Biberlerin halka halkalığı, domateslerin küp halleri aynı oranda olur, hiç mi hiç şaşmazdı..

Bizim muhakkak Ramazan yemeğimiz olurdu Güveç. Ramazan boyunca 3-4 kez girerdi soframıza. Ben evlendikten sonra bu geleneği Hünkar Beğendi ile değiştirsemde farkettim ki bu Ramazan boyunca bile 2 kez yapmışım.

Sizde babam gibi bu yemeği tepside yapabilirsiniz. Varsa benim gibi güveç kaplarınızı kullanmanızı tavsiye ederim.

Malzemeler (10 kişilik):

  • 500 gr kuşbaşı koyun eti
  • 5 orta boy patlıcan
  • 6-7 adet çarliston biber
  • 3-4 adet sivri biber
  • 2 büyük boy soğan
  • 3 adet  domates
  • 2 orta boy patates
  • 10 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 2 çay kaşığı karabiber ve pul biber
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
  • Soğuk su

Yapılışı:

  • Patlıcanları pijama şeklinde soyulur ve tuzlu suda 15 dk bekletilir.Bol su ile yıkanır derin bir kaba alınır.
  • Patates, domates, soğan küp küp doğranır. Biberlerhalka halka doğranır. Sarımsaklar 2 ye bölünür.
  • Tüm malzemeler ve kuşbaşı etimiz bu derin kap içinde harmanlanır. Baharatları ve sıvı yağı eklenir.
  • Varsa minik güveç kaplarına pay edilir. Yoksa fırın tepsisine alınır. Tereyağıda küp küp doğranıp tüm malzemelerin üzerine pay edilir.
  • Malzemelerin yarısına gelecek kadar
  • Alüminyüm folya ile güveçlerin / tepsinin üzerleri sıkıca kapatılır. 40 dk 200 derecelik ısınmış fırında bu şekilde pişirilir.
  • Folya güveçlerin üzerinden çıkarılır suyu kontrol edilir gerekirse su ılave edilir 10 dk dahapişirilir.
Reklamlar

4 Responses to Babam’ın Yemeği Güveç..

  1. aylin says:

    baba ile olan ilişki sevgi hayranlık çok güzel anlatılmış babamı özledim yazıyı okurken…
    ellerine sağlık…

  2. Anonim says:

    eline sağlık olsun canım

  3. elıne saglık canım..
    yıne hoş bir tarifle geldın…
    selamlar

  4. Arzu says:

    şu anda bunu pişiriyorum muazzez hnm. ama 45 dk olunca baktım.hiç pişmemişti etler. daha duracak galiba. güzel oluyo gibi. sağolun.

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: