Bostan Patlıcanıyla Közleme Karnıyarık

 

Yanlış okumadınız. Közleme usulü.. ama fırında..

Neredeyse benim mutfağımda hiç kızartma yapılmaz. Çok nadir balık kızartırım. Paçanga ve sigara böreği dışında kolay kolay hamur kızartmam. Bir teneke mısırözü yağı 2-3 ayda bitirenlere karşılık ben hiç teneke yağ almam. Sebebi ise 1 yılda bitiremediğim için yer kaplamasını istemem. Yemeklere tamamen zeytinyağı veya tereyağını kullanırım. Hatta bazı sebze ve et yemeklerime hiç yağ kullanmam. Karnıyarığıda çok sevdiğimizden, ama çok yağ içerdiğinde yapamazdı canım annem. En sonunda bu yöntemle çok sık yapar olmuştu. Bende evlendiğimden beri aynı tekniği kullanıyorum. Kızartmanın lezzetini asla tutmaz ama, bir zamandan sonra unutuyorsunuz ve bu lezzete alışıyorsunuz.

Hatta bu şekilde fazlaca közleyip dondurucunuza atabilirsiniz. Mutfağın yağ kokusundan ve pisliğinden uzak bir şekilde karnıyarığınızı yapmış olursunuz.

Malzemeler:

  • 250 gr kıyma
  • 3 adet büyük bostan patlıcanı
  • 2 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, pul biber, kimyon
  • Süslemek için sivribiber

Yapılışı:

  • Öncelikle kıymayı ağzı kapalı bir tavada suyunu salıp-çekinceye kadar pişirin. Soğanı küp küp doğrayın, kıymaya ilave edin ve tekrar kavurun. Salçasıyla birlikte 2 dk daha kavurduktan sonra baharatları atıp altını kapatın. 
  • Patlıcanları pijama usulü soyun ve resimde görüldüğü kalınlıkta dilimleyin (2 parmak kalınlığında) ve yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. (İsterseniz 15 dk tuzlu suda patlıcanlarınızı bekletin.Ben acı patlıcan düşkünü olduğumdan bu işlemi pek uygulamam)

  • Yumurta fırçası yardımıyla çok çok az yağlayın.

  • 200 dereceli ısınmış fırında 25 dk közleyin.

  • Patlıcan dilimlerini dikdörtgen borcam tepsisine alın.
  • Patlıcanların üzerlerini çatal yardımıyla hafifçe ezin.
  • Hazırladığınız kıymalı harcı patlıcan dilimlerine paylaştırın. Üzerlerine biber veya domates dilimleriyle süsleyin.
  • 1 büyük patatesi şerit şeklinde dilimleyin ve karnıyarıkların aralarına yerleştirin.
  • 2 yemek kaşığı salçayı 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurun ve 4 bardak su (Patlıcanların yarısını gelecek kadar suyu artırın) ile salçayı sulandırın. Salçalı suyu tepsiye döktükten sonra 200-220 derecelik fırında karnıyarıklar pişene kadar fırınlayın. (yaklaşık suyu kaynadıktan sonra 5-10 dk )

One Response to Bostan Patlıcanıyla Közleme Karnıyarık

  1. Ezgi diyor ki:

    İnstagramda karniyarigin fotografini görünce kendimi markette patlican alirken buldum.kizartmasiz hemde cok pratik,tam benlik yani..esimle bayila bayila yedik nede olsa patlican sever bi aileyiz..
    Bu tarif favorilerim arasina alindi,elinize saglik iyi ki paylastiniz da benim gibi kizartmaya üşenen karniyarik delisini buyuk bi zahmetten kurtardiniz..:))
    Sevgiler

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: