Zeytinyağlı, Cevizli Kepek Ekmeği..

 

Soğuk algınlığı yüzünden koku alma duyum malesef sıfır.. Fırından çıkan ve apartmanı saran bu ekmeğimin kokusu için eşim muhteşem desede, ben tadını, lezzetini alamadım. Bir çoğumuz TUZ’un hikayesini bilir. Kral kızını vermek için en değerli şeyi getiren delikanlılar arasından seçim yapacaktır. Ve bir delikanlı olabildiğince çok tuz getirir. Kral öfkelenir. Ve bu delikanlı sarayda ziyafet verilmesini ve yemeklere hiç tuz konmamasını diler. Dileğini kral gerçekleştirir. Sonrası malum, tuzun hayatımızda önemi anlaşılınca delikanlıda prenses ile mesud olur. Bende koku almanın tuz kadar bir nimet olduğunu, o olmayınca lezzettin olmadığını çok iyi anladım.

Bundan sonraki ilk tarifim annemin yaptığı mayalı zeytinli ekmek olacak inşallah. Sobanın arkasında mayalandırdığı yıllardan bu yana hiç yapmadığı için de buruk bir sitem yollanacak..

Önemli Not: Eşimin ısrarlarına dayanamayıp sofraya gitmesi gereken ekmeğimi sıcak dilimleyince malesef kötü oldu. Kalan parçaları soğuyunca dilimledim, daha iyi sonuçlar elde ettim. Ben sırf resim çekebilmek uğruna bunu yaptım. Sizlere tavsiyem sıcak yemek istiyorsanız elinizle parçalamanız. En iyi sonucu alabilmek için soğumasını beklemeniz..

Malzemeler:

  • 3 su bardağı kepekli un
  • 1.5 su bardağı beyaz un
  • 1.5 su bardağı ılık su
  • 2 paket 10 gr.kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2/3 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Yapılışı:

  • Unları yoğurma kabına eleyin.
  • Mayayı tuzu ve cevizi katıp iyice karıştırın.

  • Unun ortasını havuz gibi açın, suyu ve zeytinyağını dökün. İyice yoğurun. 30 dk evin sıcak bir köşesinde mayalandırın.
  • Mayalanan hamuru tekrar yoğurun. Elinizle şekil verip az yağlanmış bir tepsiye alın.

 

  • Tepside bu şekilde 15 dk daha mayalandırın. Bu esnada fırını 180 dereceye getirin ve ısıtın.
  • 10 dk mayalanan hamuru ısınmış fırında 45 dk pişirin.
  • Fırından çıkan ekmeğinizin üzerine ıslattığınız temiz bir bez örterek yumuşamasını sağlayın. Nemli bezi 5 dk bekletmeniz yeterli olacaktır.
  • Ekmeğinizin tamamen soğuduğuna emin olduktan sonra dilimleyin.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: