Köy Ekmeği..

Dün akşam mutfakta eşime sesleniyorum. Gelecek misafirler için ekmek almaya çıkması gerekiyor. Saat 19.00 sıraları.  Tedirgin bir sesle “ekmek kalmayacak, geç olmadı mı?” diyorum..!!!

Bana hangi zamanda kaldığımı sormasa da, bakışlarıyla hayal gücümü epey zorladı..

Çocukluğumda annem o kadar çok ekmek kalmayacak telaşıyla bizi mahalle bakkalımıza yollardı ki, ben 2011 de bile bu korkuyla yaşıyorum. Oysa evime 3 dk yürüme mesafesinde 5-6 tane süpermarket ve arabayla 3 dk mesafede 3-4 adet alışveriş merkezi var. Tüm bunların olağanüstü bir hal yüzünden kapalı olduğunu varsayalım, evde ekmek yapma makinesi var..!!

Bir yılı aşkın süredir hiç ekmek yemediğim ve eve misafir dışında ekmek almadığım için sanırım sıfırlanmış bir bakkal kültürü oluşmuş bende.

Ekmek kalmayacak..

Ya kalmazsa?

Zar zor kaynayan 2 tencere yemekler bereketsiz olur, 4 çocuklu memur ailemize yetmezdi.. Yanan sobanın üzerinde kızaran ekmek kokusu olmayınca iştahta olmazdı.. En önemlisi tabağımızı sünnetleyemezdik.. Babam bu asil görevi unuttuğu için anneme kızabilirdi.. Ya da evde yapılacak ekmek için un aranırdı, un varsa pişirilmesi için davlumbazın fişi.. Tüm odanın elektirikleri sönmesi gerekecekti, ekmek fırında çabuk pişsin diye. Sigorta atacak korkusuyla dersler molaya girerdi. Sobadan çıkan alevlerin kızıl ışığı ile gölge oyunu oynardık..

Şimdi ise okadar çok ekmek varki annemin yaptığına değişmeyeceğim..

Çavdarlı ekmek..

Papatya ekmeği..

Fransız ekmeği…

Anasonlusu.. Akdenizi.. Lıght’ı.. Çekirdeklisi.. Üzümlüsü..

Keşke hala ekmek kalmasa …

 

 KÖY EKMEĞİ (EKMEK YAPMA MAKİNESİNDE)

4 yıldır kullanılmayı bekleyen ekmek makinem nihayet ortaya çıktı.. Ekmek yapmanın bu kadar keyifli olduğunu bilseydim, 4 yıldır kullanmaz mıydım..

Malzemeler:

  • 450 gr tam buğday unu
  • 280 ml ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı instant (kuru) toz maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:

  • Ekmek yapma makinenizin haznesine önce suyunuzun yarısını dökün.
  • Unu eleyerek suyun üzerine ilave edin.
  • Kalan suyu açtığınız çukura dökün.
  • Haznenin bir köşesine mayayı, diğer köşesine tuzu, diğer köşesine şekeri koyun.

  • Ortasına oda sıcaklığındaki tereyağınızı ilave edin.
  • Makinenizi köy ekmeği konumuna getirip, çalıştırın.
  • Ben arçelik ekmek yapma makinesi kullanıyorum. Pişirme derecesi de var makinemde. Orta pişirmeyi seçtim. Çok güzel bir ekmek çıktı ortaya. Siz isterseniz çok pişirme modundada deneyebilirsiniz.

 

EKMEK YAPMA MAKİNENİZ YOKSA;

  • Verdiğim ölçüleri derin bir kapta yoğurun.
  • Hamurunuzun üzerini ve etrafını kalın bezlerle sıkıca kapatıp, sıcak bir yerde mayalandırın.
  • Tekrar yoğurun. 15 dk daha mayalandırın.
  • Dikdörtgen kek kalıbınızı yağlayıp, hamurunuzu koyun. 20 dk daha dinlendirip, ısınmamış fırına verin.
  • Önce 180 derecede 15 dk. pişirin. Ardından tamamen pişine kadar bekleyin.
  • Ekmeğinizi 15-20 dk dinlendirip / soğutup dilimleyin.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: