Mercimek Köftesi..

Doktor bir arkadaşımın mercimek ve kırmızı et yemem hususunda beni uyarınca seçimimi mercimek köftesinden yana kullanmayı seçtim. Evet evet kabul ediyorum, mercimek köftesinden çok içli köfte kadar büyük  oldular. Eşim sofranın kurulmasını beklerken, elindeki kitabı yarılayacak korkusuyla hızlı hızlı şekil verdim.  Başladığımda 15 dk biter deyip (onu yıka, bunu kaldır,şurayı topla) 1 saate sofra kuramadım, üstelik menüde sadece çay ve köfte varken..

Lezzeti görüntüsünü bastırdığı için zaman kaybetmeden tarife geçelim:

  • 1 su bardağı mercimek
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 litre su
  • Orta boy kuru soğan
  • Yarım demet taze soğan
  • Yarım demet maydonoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Dilediğiniz kadar marul
  • Pul biber – Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Önce makarna tencerenize (teflon olmasın) yıkadığınız mercimeği ve yarım litre suyunuz ile birlikte ocağa alın. Kaynamaya başlayınca kalan yarım litre suyunu üzerinden gezdirin. Su muhakkak soğuk olmalı. Mercimekler iyice haşlanana, ezilene kadar pişirin. Mercimeğine göre değişebileceğinden süre veremiyorum. Su az gelirse yine soğuk su ilave edin.

Diğer taraftan bir tavanıza zeytinyağı ile birlikte salçalarınızı kavurun. Arzuya göre pul biberinizi ilave edip hazır bekletin. 2-3 dk kavurmanız yeterlidir. Ocaktan alıp karabiber ve tuzu ilave edin.

Pişen ve sulu kalan mercimeğimize ayıklanıp seçilen bulguru ilave edin. Burada dikkat edilmesi gereken kural mercimeğiniz sulu kalması gerekiyor. Bulgurunda çekecek suyunu hesaba katmalısınız. Kuru olursa su, cıvık olursa bulgur ilave ediniz. Göz kararı söylenecek olursa mercimek piştiğinde çiğ kek harcından daha cıvık olmalıdır.

Mercimeğin içinde şişen bulgura tavadaki salça harcımızı ve ince ince kıydığımız kuru soğanı, maydonozu, yeşil soğanı ilave ediniz. Ilıdıktan sonra şekil verip servis ediniz.

Not: Verdiğim ölçülere göre resimde görülenin iki katı köfte çıkıyor. Daha fazla isterseniz miktarı artırabilir veya köfteleri küçültebilirsiniz. Ayrıca daha fazla kıvırcık ile servis etmenizi öneririm. Yanında kayınvalidemin yaptığı konserve biberle servis ettim, siz turşu kullanabilirsiniz.

Reklamlar

2 Responses to Mercimek Köftesi..

  1. semihaguler says:

    Mercimek köftesini çok severim.Çay sofralarının vazgeçilmezidir benim için.Sizin de sunumda gösterdiğiniz top acı biber turşusuyla da nefis olur.Ellerinize sağlık.

  2. Geri bildirim: Ağladıkça… «

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: